Problem z kierunkowskazami
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha tt 600
Problem z kierunkowskazami
Witam!
Proszę o pomoc! Grzebie już w mojej tt 600 dwa dni i do niczego nie mogę dojść.
Sprawa jest taka: Kierunkowskazy zamiast migać świecą. Przerywacz potrzebuje do poprawnego działania 6.4v, napięcie jakie dochodzi mi do przerywacza to zaledwie 4v. Co może być nie tak? Dodam że w domu na kostce 6v przerywacz działa bez problemu.
Proszę o pomoc! Grzebie już w mojej tt 600 dwa dni i do niczego nie mogę dojść.
Sprawa jest taka: Kierunkowskazy zamiast migać świecą. Przerywacz potrzebuje do poprawnego działania 6.4v, napięcie jakie dochodzi mi do przerywacza to zaledwie 4v. Co może być nie tak? Dodam że w domu na kostce 6v przerywacz działa bez problemu.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: nie mam motocykla...
Re: Problem z kierunkowskazami
Na 4 voltach przerywacz jak widać nie działa, prawdopodobnie gdzieś na zasilaniu przerywacza masz spadek napięcia, np: zaśniedziały styk, nie znam schematu, ale prześledź całą pętlę zasilania, najlepiej z omomierzem, jak gdzieś znajdziesz podejrzanie dużą rezystancję (kilka ohmów) to znajdziesz swoje brakujące 2 volty. Sprawdź przełącznik kierunkowskazów.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Kierunki w TT świecą wszystkie naraz przy kierunkach LEDowych. Mam u siebie przednie oryginalne, a tylne LEDy i w takim połączeniu jest ok, ale jak brakuje przedniej żarówki to świecą się wszystkie No ale u ciebie może być za małe napięcie tak jak piszesz. Masz akumulator? Jakie napięcie jest? A jak nie masz aku to sprawdź napięcie na regulatorze, między czerwonym przewodem z kostki, a metalową obudową regulatora. Może gdzieś tutaj jest przyczyna. Niestety włoska elektryka do najlepszych nie należy i trzeba iść po nitce do kłębka
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
zaobserwowałem podobny objaw pod mniejszym obciążeniem - jeżeli jedna żarówka padnie to druga nie mruga tylko świeci ciągle przerywacz to rodzaj elektromagnesu i aby poprawnie działał musi działać pod odpowiednim obciążeniem .Nie wymieniałeś czasami żarówek na słabsze ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Czyścioch
Nie mam akumulatora i niestety regulatora też Żarówki mam wszystkie na 6v, tak jak było seryjnie.
-
- Czyścioch
Dodam jeszcze że znalazłem pod siedzeniem dwa zaizolowane kabelki, czerwony i czarny. Na wolnych obrotach jest tam 6v a po podkręceniu nawet 10. Może tam powinienem akumulator podłączyć?
- Pawlo
- Moderator
-
- Czyścioch
Rocznik 89
- Pawlo
- Moderator
Hmm, ciekawe jak to jest w tych starszych TT. Mimo wszystko wydaję mi się, że bez regulatora to nie pociągnie, chyba, że się mylę. Dobrze by było sprawdzić jakie napięcie jest w różnych miejscach. Tam w ogóle jest jeszcze instalacja 6V czy 12V?
Na odległość ogólnie ciężko z takimi sprawami, z resztą na miejscu też nie jest łatwo Też kilka dni grzebałem w kablach i to żadna przyjemność
Na odległość ogólnie ciężko z takimi sprawami, z resztą na miejscu też nie jest łatwo Też kilka dni grzebałem w kablach i to żadna przyjemność
-
- Czyścioch
Kto z Was ma tt 600 ze starszych roczników? Chodzi mi o to, jakiej mocy powinny być poszczególnie żarówki?