xt 600 Rozrusznik - pytania
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: xt 600
xt 600 Rozrusznik - pytania
1. czy rozrusznik w XT ma jakiś dekompresator że udaje mu się przejść moment kompresji którego ja obracając kluczem wał nie dam rady obrucić ?
2. czy można rozrusznik podpiąć bezpośrednio pomijając przełącznik pod Aku np. od auta ?
3. czy da się do zregenerować - chociażby jak wybić tuleję w pokrywie ?!?
4 kładę rozrusznik na ziemi pod nogą i podłączam go pod samochodowy to kręci, ale wolną nogą jestem w stanie go bez problemu zatrzymać - przydeptując, a wręcz kładąc nogę na nim z lekką siła - czy to nie za łatwo ?
5 a co to za tani twór ? https://maxmoto.pl/rozrusznik-jmt-do-ya ... 53830.html
6 rozrusznik 4PT podejdzie do 3TB ?
mój rozrusznik nie da rady kręcić silnikiem, kupiłem od handlarzy portalowych rozruszniki w sumie już dwa, jeden tez nie kręci drugi nie pasuje (podobny ale inny trzebaby stosować jakieś tam podkładki)
oto mój, https://imgur.com/a/11rc9qi , co zauwarzyłem:
- delikatny luz na tulei,
- ta cylindryczna obudowa rozrusznika nie jest w środku idealnie okrągła - ma regularne lekkie wzgórki
- i ten nalot, nie wiadomo ile stał
dzięki
2. czy można rozrusznik podpiąć bezpośrednio pomijając przełącznik pod Aku np. od auta ?
3. czy da się do zregenerować - chociażby jak wybić tuleję w pokrywie ?!?
4 kładę rozrusznik na ziemi pod nogą i podłączam go pod samochodowy to kręci, ale wolną nogą jestem w stanie go bez problemu zatrzymać - przydeptując, a wręcz kładąc nogę na nim z lekką siła - czy to nie za łatwo ?
5 a co to za tani twór ? https://maxmoto.pl/rozrusznik-jmt-do-ya ... 53830.html
6 rozrusznik 4PT podejdzie do 3TB ?
mój rozrusznik nie da rady kręcić silnikiem, kupiłem od handlarzy portalowych rozruszniki w sumie już dwa, jeden tez nie kręci drugi nie pasuje (podobny ale inny trzebaby stosować jakieś tam podkładki)
oto mój, https://imgur.com/a/11rc9qi , co zauwarzyłem:
- delikatny luz na tulei,
- ta cylindryczna obudowa rozrusznika nie jest w środku idealnie okrągła - ma regularne lekkie wzgórki
- i ten nalot, nie wiadomo ile stał
dzięki
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Xt600 34l
Re: xt 600 Rozrusznik - pytania
hej najpierw porządnie przejedź papierem ściernym np 240 komutator{to miejsce na wałku po krórym trą szczotki}-musi się pokazać czysty mosiądz a następnie dokładnie przeczyść rowki na komutatorze bo widać że są zaklejone pyłem ze szczotek-zwróć uwagę na długość szczotek bo powinny dość mocno być dociskane do komutatora ,resztę wyczyść,przedmuchaj i benzynką eksrak. dokładnie wymyj i wysusz ,tulejki delikatnie olejem lub smarem i poskładaj-może ożyje
co do pytań
1.nie ma
2.sam odpowiedziałeś
3.no raczej zniszczyć,zgiąć -więc ostateczność chyba że masz na wymianę nową ,inną tulejkę
4.nie powinieneś go dać rady zatrzymać
5.wolałbym zregenerować stary-masz 3 szt więc części też powinny być
delikatny luz na tulejce nie powinien być takim problemem,raczej przepływ prądu więc zrób tak jak pisałem
co do pytań
1.nie ma
2.sam odpowiedziałeś
3.no raczej zniszczyć,zgiąć -więc ostateczność chyba że masz na wymianę nową ,inną tulejkę
4.nie powinieneś go dać rady zatrzymać
5.wolałbym zregenerować stary-masz 3 szt więc części też powinny być
delikatny luz na tulejce nie powinien być takim problemem,raczej przepływ prądu więc zrób tak jak pisałem
- Tygrys
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Był tt600 s 4GV jest xr600
Cześć spróbuj wybić tulejke starym zbojeckim sposobem do tulejki wpychamy rozmoczony papier toaletowy aż po równo i odpowiedniej średnicy wałkiem trzeba prikurwic - papier powinien wypchac tulejke. Tylko musi być rozmoczony. Powodzenia.
Raczej papierem ściernym 2400 .Po zastosowaniu 240 raczej wirnik nie będzie się nadawał do użytku.Ja spróbowałbym,go najpierw umyć np.denaturatem/spirytusem czy innym mocnym alkoholem.MarcinM pisze:hej najpierw porządnie przejedź papierem ściernym np 240 komutator{to miejsce na wałku po krórym trą szczotki}-musi się pokazać czysty mosiądz a następnie dokładnie przeczyść rowki na komutatorze bo widać że są zaklejone pyłem ze szczotek-zwróć uwagę na długość szczotek bo powinny dość mocno być dociskane do komutatora ,resztę wyczyść,przedmuchaj i benzynką eksrak. dokładnie wymyj i wysusz ,tulejki delikatnie olejem lub smarem i poskładaj-może ożyje
Ten komutator nie jest przypadkiem wytarty?.Jeśli tak, to raczej wskazane byłoby go przetoczenie u jakiegoś tokarza.
A komutator jest wykonany z miedzi, a nie mosiądzu
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Xt600 34l
tak, uciekło 1 zero a co do komutatora fakt to miedź -nie wiem czemu napisałem mosiądz-chyba zmęczenie po tygodniu 2-gich zmian w tym dwóch ostatnich 12 godzinnych
-
- Lubiący błoto
Mam szanse oddać te dwie sztuki - równie niesprawne, spróbuje wyczyścić jak wspominacie i "może ożyje"MarcinM pisze: 5.wolałbym zregenerować stary-masz 3 szt więc części też powinny być
też spróbujefryzjer pisze: Ten komutator nie jest przypadkiem wytarty?.Jeśli tak, to raczej wskazane byłoby go przetoczenie u jakiegoś tokarza.
Z tym przetoczeniem ,to chodziło mi o sytuacje kiedy na komutatorze zaobserwowałbyś góry,garby po wytarciu przez szczotki.
Jeśli jest ok.,to tylko oczyść komutator z tlenków i oczyść te szczeliny między nie wiem jak to nazwać fachowo ,fragmentami miedzianymi komutatora
Jeśli jest ok.,to tylko oczyść komutator z tlenków i oczyść te szczeliny między nie wiem jak to nazwać fachowo ,fragmentami miedzianymi komutatora
-
- Lubiący błoto
fryzjer pisze:Z tym przetoczeniem ,to chodziło mi o sytuacje kiedy na komutatorze zaobserwowałbyś góry,garby po wytarciu przez szczotki.
tutaj są pewne nieregularności, znaczy są lekkie wzniesienia
https://imgur.com/a/QlMIsW3
https://imgur.com/a/tcCgi3C
Raczej chodziło mi o takie zużycie.Jak na tym zdjęciu poglądowym.To jest wirnik od jakiegoś elektronarzędzia.
-
- Lubiący błoto
zregenerowałem rozrusznik, nowe szczotkotrzymacz, szczotki, tuleje, łożysko...
i tak nie ma siły kręcić silnikiem,
i tak nie ma siły kręcić silnikiem,