Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha xt 600z 3aj
Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT
po zajrzeniu widzę ze sprzęgło mi nie łapie wrzucam bieg wciskam klamkę linka naciąga dźwignie na silniku ale się nie rozprzęgła boje się ze będę zmuszony zdjąć dekiel i zobaczyć co jest grane, miał ktoś podobny objaw wciśnięcia klamki i silnik nie chciał się rozprzęglic ? Czy konstrukcja całego układu sprzęgła jest dość skomplikowana czy w miarę do ogarnięcia?
- fakir
- Po kostki w błocie
- Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ
podciągnąłeś linke? może jest zbyt luźnaMistyInRoots pisze:po zajrzeniu widzę ze sprzęgło mi nie łapie wrzucam bieg wciskam klamkę linka naciąga dźwignie na silniku ale się nie rozprzęgła boje się ze będę zmuszony zdjąć dekiel i zobaczyć co jest grane, miał ktoś podobny objaw wciśnięcia klamki i silnik nie chciał się rozprzęglic ? Czy konstrukcja całego układu sprzęgła jest dość skomplikowana czy w miarę do ogarnięcia?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Lubiący błoto
przy klamce na ciagłem na Maxa a czy przy silniku tez jest możliwość regulacji?
- fakir
- Po kostki w błocie
przy silniku też możesz wyregulować, ale wymaga to ściągnięcia pokrywy sprzęgłaMistyInRoots pisze:przy klamce na ciagłem na Maxa a czy przy silniku tez jest możliwość regulacji?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Lubiący błoto
Pytanko nie kreci rozrusznik słychać cykniecie ale nie chce zakręcić co może być przyczyna w 3AJ ? są jakieś bezpieczniki w motorku bądź dotyczące rozrusznika jak tak to gdzie się znajdują? pozdrawiam
- fakir
- Po kostki w błocie
akku masz naładowane? cykanie przy próbie uruchomienia rozrusznika to prawdopodobnie przekaźnik rozrusznika, wygląda na to że przekaźnik dostaje prąd a rozrusznik nie, sprawdź czy rozrusznik dostaje prąd, może klemy się poluzowały, może prąd jest za słaby aby rozrusznik drygnąłMistyInRoots pisze:Pytanko nie kreci rozrusznik słychać cykniecie ale nie chce zakręcić co może być przyczyna w 3AJ ? są jakieś bezpieczniki w motorku bądź dotyczące rozrusznika jak tak to gdzie się znajdują? pozdrawiam
światła nie przygasają za mocno przy tym cykaniu?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Jeśli aku ok, jest cyknięcie, a nie kręci, to szczotki do wymiany. Jeśli nie było takiego motywu nigdy wcześniej, to walnięcie młotkiem w rozrusznik czasami pomoże, ale tylko na chwilę i może pogłębić problem.
-
- Lubiący błoto
Akumulator jest nowy spróbuję metodę puknięcia młotkiem a czy wymiana szczotek będzie ciężka ? (wybaczcie za moje pytania ale nie jestem doświadczonym mechanikiem, a zamierzam sam się z tym bawić ) pozdrawiam
- fakir
- Po kostki w błocie
Znając budowę silnika elektrycznego, wymianę szczotek ogarniesz z pewnościąMistyInRoots pisze:Akumulator jest nowy spróbuję metodę puknięcia młotkiem a czy wymiana szczotek będzie ciężka ? (wybaczcie za moje pytania ale nie jestem doświadczonym mechanikiem, a zamierzam sam się z tym bawić ) pozdrawiam

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Nie pamiętam w którym moto tak było, ale sam nie byłem wstanie "przyspawać" nowych szczotek. Ale powiem szczerze, nie szukałem domowych sposobów, a znając życie można sobie zrobić zgrzewarkę z akumulatora
Cholera... jak już wszystko rozbebeszyłem, to może warto zajrzeć i do rozrusznika...