Gaźnik czy zapłon czy inne licho..?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
TeTe199
Lubiący błoto
Motocykl: tt6

Re: Gaźnik czy zapłon czy inne licho..?

Post autor: TeTe199 »

Jakie masz dysze główne ? Ustaw to tak jak ma byc fabrycznie , z iglicami nie kombinuje tylko daj na środek , poziom jest ok . Szukaj przyczyny gdzie indziej bo niedługo będziesz musiał znaleźć gaźnik ze sprawnymi gwintami :D
fryzjer

Post autor: fryzjer »

TeTe199 pisze:Jakie masz dysze główne ? Ustaw to tak jak ma byc fabrycznie , z iglicami nie kombinuje tylko daj na środek , poziom jest ok . Szukaj przyczyny gdzie indziej bo niedługo będziesz musiał znaleźć gaźnik ze sprawnymi gwintami :D

Tylko problem w tym,że kolega ma XT500. Dysze w 500-tce,pewnie będą się różnić od tych które są zamontowane w 600-tce. Być może, poziom paliwa też może być inny jak w XT600.Kolega ,reguluje tak jak dla 600-tki,być może w tym tkwi problem.
A na temat gaźnika w tym modelu internet milczy."I tu zaczynają się schody"
dyzio767
Lubiący błoto
Motocykl: xt 500z
89r

Post autor: dyzio767 »

..gaznik ustawilem poziom na 10mm. Iglice podcisnienia na sama gore. Motocykl jezdzi plynnie do 5tys - czyli osiagnalem stan sprzed rozpoczecia napraw zdaje sie..
Pierwszy raz rowniez REAGUJE sruba od mieszanki na krecenie.

Minus- sprzet jest ...dosc spokojny. Brak mu jajec przy tej konfiguracji.

Bez filtra przy odkreconej manetce na 5tys strzela cyklicznie i szybko raz za razem w gaznik z lewej gardzieli. Gdy przyloze reke, mam cala w paliwie.
dyzio767
Lubiący błoto
89r

...swieca biala posrodku, czarna na bokach
TeTe199
Lubiący błoto
Motocykl: tt6

Post autor: TeTe199 »

Jakie masz dysze główne ? Poziom paliwa ustawia się praktycznie tak samo w większości gaźników .
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

dyzio767 pisze:Bez filtra przy odkreconej manetce na 5tys strzela cyklicznie i szybko raz za razem w gaznik z lewej gardzieli. Gdy przyloze reke, mam cala w paliwie.
- no to jakby odnalazłeś przyczynę dlaczego piec ci nie kreci się wyzszymi obrotami ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
dyzio767
Lubiący błoto
89r

...tak jakbym

Poniewaz jesli dostaje za duzo paliwa to go przelewa i kicha- dobrze dedukuje?
W takim razie czemu swieca biala?

I tak nie kumam co dalej- czy bawic sie plywakiem, czy opuscic iglice w glownym gazniku?

Zreszta kichac moze rowniez od zbyt duzej ilosci powietrza...wiec poziom w gore..- i kolko sie zamyka:(
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Piszesz o ilości czy o składzie mieszanki - bo chciał bym nadążać za twoim myśleniem :roll: .
Ja uważam ze jak przy 5 k obrotów kicha ci w gaźnik mech to układ wydechowy nie wyrabia już i ładuje ci resztki spalin w ssący .
Jeżeli uważasz ze wszystko zależy w takim przypadku od regulacji gaźnika to ja już nic na to ci nie poradzę :mrgreen: .
אני לא צריך עזרה קומית,
dyzio767
Lubiący błoto
89r

Gacek pisze:Piszesz o ilości czy o składzie mieszanki - bo chciał bym nadążać za twoim myśleniem :roll: .
Ja uważam ze jak przy 5 k obrotów kicha ci w gaźnik mech to układ wydechowy nie wyrabia już i ładuje ci resztki spalin w ssący .
Jeżeli uważasz ze wszystko zależy w takim przypadku od regulacji gaźnika to ja już nic na to ci nie poradzę :mrgreen: .
Gacek, Twą teorię słowo w słowo przekazałem mechanikowi od motocykli telefonicznie- jak twierdzi- wykluczył ją całkowicie.

Któryś z Was się myli zapewne, absolutnie nie wiem który i się Cię nie czepiam (przeciwnie, jestem wdzięczny za udzielanie się i podpowiedzi w moim problemie)

Chwilowo (jeszcze) zostawię wydech w spokoju, ponieważ dziś odkryłem coś dla mnie niezrozumiałego odnośnie pompy paliwa.

Mając mało paliwa w zbiorniku po kolejnym demontażu gaźnika i zamontowaniu go na miejsce, po dokręceniu kraników nie przelało mi komory pływakowej. Odkręcałem dolną śrubę..nic. Zdjąłem wężyki z kraników- paliwo leciało ciurkiem. Zdjąłem przewód zasilający gaźnik- zakręciłem rozrusznikiem- ledwo, ledwo, ale przestało lecieć. Zdjąłem wężyk na krućcu ssącym do pompki, zassałem- pompa działa"na sucho".

Dotankowałem paliwa- komora się zapełniła w moment (zapewne od samej ciężkości-ciśnieniu paliwa) i motocykl odpalił na dotyk.

Jak u Was zachowuje się ta pompka?
Nie sprawdzałem jeszcze, ale stawiam, że teraz gdy zakręce rozrusznikiem to pompa będzie hulać aż miło. Kraniki rozebrałem, przelot ok.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Dyzio ja nie wysuwam żadnej teorii :) - napisałeś
dyzio767 pisze:Bez filtra przy odkreconej manetce na 5tys strzela cyklicznie i szybko raz za razem w gaznik z lewej gardzieli. Gdy przyloze reke, mam cala w paliwie

Jak dla mnie jednoznacznie świadczy to o tym ze występują cofy z cylindra w gaźnik skoro paliwo a raczej mieszanka leci ci w odwrotną stronę :) wiec jest to jakaś nieprawidłowość w cyklu pracy silnika wywołana czym ? (jasnowidzem nie jestem ) .
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ