Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Post autor: mlody »

A do tego obracasz kołami w skrzyni biegów. Wszystko razem robi opór.Najważniejsze żeby wał się nie obracał. Wtedy będzie wiadomo, że dobrze wysprzęgla
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

MistyInRoots pisze:No właśnie sprawdzałem wrzuciłem 5 bieg i spojrzałem ze rozprzegla mi silnik, a dlaczego tak jak mówisz przy pchaniu na zgaszonym silniku po wrzuceniu biegu jest taki opór ?
to zjawisko jest następstwem tego ze obroty walka atakującego na którym umieszczony jest kosz są odwrotne do kierunku obrotu kół ,i kierunku obrotu wału korbowego .Jak będziesz kiedyś na maksa wystudzony z tego sprzęta wytnij sobie trochę masy wałka balansowego i adekwatnie przeciwwagi wału w tym silniku .......... 8-) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
MistyInRoots
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600z 3aj

Post autor: MistyInRoots »

No to teraz rozumiem, a ja rozkimniam gdzie może być usterka dzięki za info pozdrawiam.)
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie
Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ

Post autor: fakir »

Gacek pisze:
MistyInRoots pisze:No właśnie sprawdzałem wrzuciłem 5 bieg i spojrzałem ze rozprzegla mi silnik, a dlaczego tak jak mówisz przy pchaniu na zgaszonym silniku po wrzuceniu biegu jest taki opór ?
to zjawisko jest następstwem tego ze obroty walka atakującego na którym umieszczony jest kosz są odwrotne do kierunku obrotu kół ,i kierunku obrotu wału korbowego .Jak będziesz kiedyś na maksa wystudzony z tego sprzęta wytnij sobie trochę masy wałka balansowego i adekwatnie przeciwwagi wału w tym silniku .......... 8-) .

Ale co ma piernik do wiatraka? :wtf:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

fakir pisze:
Gacek pisze:

Ale co ma piernik do wiatraka? :wtf:
nie wiesz co ma wspólnego piernik z wiatrakiem ? :P - po co taki cytat zapodajesz ? skoro nie trybisz ? odpal sobie 500 w 2t na pych i odpal 4t podobnej pojemności (to zrozumiesz o co chodzi może nie dotrze taka informacja do ciebie ) ale dobrym odnośnikiem będzie porównanie do KTM 690 lub Honda XR 650 Motocykle o niebo dynamiczniej oddawające moc przy zbliżonej do xt długości korby ,posiadają oczywiście większy stopień kompresji :!:ale coś jeszcze - ukł korbowy z balanserem nie wazy tam jak w xt 12 - 15 kg wiec jak się ma piernik do wiatraka ano tak ze jak wiatrak nie zemle odpowiednio mąki to żaden piekarz nie zrobi z tego dobrego piernika :lol: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
mlody
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600K 3TB '91

Post autor: mlody »

Tyle, że na wciśniętym sprzęgle wałek balansujący się nie kręci, podobnie jak wał. Oczywiście przy zgaszonym silniku i przy kręceniu kołem.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Gacek, w tej kwestii spodziewałem się z twojej strony eseju nt. wpływu lepkości oleju na strukturę tarcz sprzęgła + ewentualne zmiany wartości współczynnika siły tarcia płynnego pod wpływem temperatury lub siły odśrodkowej, a tu raptem tylko kilka suchych faktów znikomo powiązanych z problemem, czuję się zawiedziony :mrgreen:
Obrazek
mrowek81-81
Czyścioch
Motocykl: YAMAHA XT 125 X

Post autor: mrowek81-81 »

Czy może ktoś podać wymiary łożysk koła przedniego XT 125 X 06r. Będę wdzięczny. Pierwszy kurs po rejestracji na stację i rozsypało się łożysko a nie mam szans zdemontować koła przy takiej pogodzie pod chmurką. Chciałbym przygotować się na wymianę w weekend.
Igorro
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt60043F
Husqvarna te250i-kanarek

Post autor: Igorro »

Siema. Oddaje ramę do piaskowania, chcę pomalować proszkowo na kolor zbliżony oryginałowi. Jaki to kolor gdzie takiego szukać ? Mój model to http://yamahaxt.pl/images/Malowania/XT/XT600/43f-84.gif. Z góry dzięki za odpowiedzi :)
adrodax
Czyścioch
Motocykl: xt600 xt350

Post autor: adrodax »

Mam identyczną :> tylko inne naklejki.
Z kolorem to zawsze idę do kolesia od proszkowego dobieramy coś najbardziej podobnego i wtedy daję do piaskowania w 2 dni mam wszystko gotowe do składania :>
ODPOWIEDZ