Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
modern25
Po kostki w błocie
Motocykl: XTR 660

Re: Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi - XT

Post autor: modern25 »

kurde ..
Nie wiem jak to wytłumaczyć . i dziwie się ze tego nie rozumiecie .
Te 3-4 cm to jest tyle rezerwy ile na "wyciągnietym "wahaczu łańcuch się łańcuch napręża tak, że nie ma szkody w jego działaniu a wręcz korzyści np ze ci sie nie spadnie i nie wkręci . ( myślisz ze ktoś kto wyprodukował taki motocykl nie pomyślał o tym ze wahacz się rusza i łańcuch naciąga ?! :) albo że moze być różna waga .?

nie chce mi się wiecej tego tematu poruszać . Naprawdę rubta se co chce ta .:) piwko dla was. :)
Mam domek nad morzem do wynajęcia. Dla motocyklistów kawa, piwo i tańczy nocleg . Władysławowo. Info PW a potem telefon .
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Wydaje mi się jednak, że to Ty nie przeczytałeś ze zrozumieniem ;)
Awatar użytkownika
modern25
Po kostki w błocie
Motocykl: XTR 660

Post autor: modern25 »

przeczytałem tylko nie chce mi sie naprawde komentowac tego bo nie jestem za dobry w pisaniu .
Nie chce mi sie tłumaczyć czegoś albo wskazywać ze sie mylisz albo nie nie powinieneś tego czy tamtego robić . Nie chce mi sie . poprostu nie :)
Jednak dalej z uporem maniaka proszę o to , ze jak ktoś sie pyta to proszę podawajcie informacje prawdziwe ,oficjalne sprawdzone i zgodne z serwisówką z zasadami, logiką, biblią, torą filozofią zakonu Jedi a nawet z komiksem koajko i kokosz a nie swoje teorie "bo mi sie wydaje ze sprężyna jest uklepana" więc poluzuje jescze 2cm a niech to .. będzie git. ( dla kogo git dla tego git) a skąd wiesz ze kolega fakir ma tez "wyklepaną" sprężynę i kufy po 8 kilo ? a może ma wszystko nowe i chce bezpiecznie latać swoją jamaszką .
Jak każdy zacnie swoje teorie tu pisac to współczuje temu kto będzie chciał za kilka lat przy pomocy takiego forum wyregulować zawory czy gażnik pod motor w wypalonym tłumikiem albo uklepaną sprężyną zaworową
Nie tędy droga :)
:bananasaluta:
Mam domek nad morzem do wynajęcia. Dla motocyklistów kawa, piwo i tańczy nocleg . Władysławowo. Info PW a potem telefon .
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Modern, popuść zupełnie napięcie wstępne sprężyny, postaw moto na kołach, zmierz luz łańcucha, po czym zrób to samo na maks skręconej sprężynie. Gwarantuje Ci, że różnica będzie spora. I gwarantuję Ci, że w moim 3AJ na popuszczonym napięciu wstępnym, pełnym zbiorniku i oryginalnej sprężynie nastaw wg manuala spowoduje w ekstremalnych przypadkach (o te nie trudno) spadanie łańcucha. W każdym razie będzie luźny jak szmata. To tak jakby w 3AJ z nówką sztuką sprężyną ustawiał naciąg, gdy ktoś siedzi na motku. Będzie dobrze?
Ale jak piszesz, róbta co chceta :biker:
MistyInRoots
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600z 3aj

Post autor: MistyInRoots »

Mam takie szybkie pytanko czy w 3Aj uchwyt pod klamkę sprzęgła mogę wymienić na inny uchwyt z innego motorku np. kawasaki bądź hondy zaznaczę załóżmy ze uchwyt pasuje pod kierownice o średnicy 22 mm lecz jak wygląda sprawa czujnika sprzęgła bądź jakiś innych komplikacji , czy mogę tak kombinować na oko czy są jakieś konkretne uchwyty które tylko one będą pasować do tego motorku ? Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Spokojnie możesz zakładać z czegoś innego.
MistyInRoots
Lubiący błoto

Dzięki wielkie :)
MistyInRoots
Lubiący błoto

Jeszcze jedno pytanie dotyczące 3Aj czy jak nie łapie mim sprzęgło to nie ma szans bym odpalił moto (moto odpaliłem dziś lecz przy wyprowadzaniu z komórki na tyle mi się obluzował uchwyt sprzęgła ze nie łapie sprzęgło i rozrusznik nie chce zakręcić to tez wiąże się z tym ze moto nie chce odpalić) ma na to wpływ czujnik sprzęgła, czy da się to oszukać jakoś ? jutro będę to rozbierał ale za wczas się zapytam jak sprawa wygląda bym miał trochę wiedzy jak będę się za to zabierał .
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Czujnik przy klamce można zmostkować na stałe lub pominąć. Nie wiem, która opcja jest dobra, bo nie kojarzę na której odpala, ale do tego dojdziesz sam ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Czujnik na klamce działa zastępczo w obwodzie rozrusznika jak zwarcie czujnika luzu na "luzie "nie ma nic wspólnego z zapłonem tylko z działaniem rozrusznika :) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ